Van bewaker tot kunstenaar: HippeShit013

Interviews
pin

Oud-gevangenisbewaker Pee-Jay maakte de afgelopen jaren een gigantische ommezwaai. Na een lang ziekbed zet hij zijn inspiratiebronnen nu om in kleurrijke, bad ass kunstwerken. Die vallen in de smaak, want zelfs Alicia Keys laat van zich horen. Hij werd Tilburger van de week en exposeert van 26 mei tot 24 juni in San Francisco! Lees verder voor het verhaal achter de kunstenaar HippeShit013!

Hoi Pee-Jay! Je bent eigenlijk begonnen als bewaker in een gevangenis. Hoe word je van bewaker kunstenaar?

Ja hoe word je van bewaker een kunstenaar? Dat is iets wat nooit eerder bij mij was opgekomen, maar het gebeurde per toeval en in mijn geval ook wel noodgedwongen. Ik werkte al 17 jaar in de gevangenis van Tilburg. Met heel veel plezier, en zoals elke ambtenaar, met de handen in de zak! In 2013 kreeg ik de diagnose Non-Hodgkin, lymfeklierkanker. Ik was 2 jaar compleet uit de roulatie, werd 2 jaar volgestampt met behandelingen, therapieën en naweeën. Na 2 jaar thuiszitten begon ik met schilderen om fysiek en mentaal tot rust te komen.

Daar is een passie en vooral ontwikkeling uit gekomen en de basis voor HippeShit013 was gelegd. Tijdens mijn re-integratie bleek dat ik het fysiek niet meer kon opbrengen; ik ging dagelijks over mijn grenzen om mijn baan veilig te stellen waardoor ik na 8 maanden fulltime werken weer anderhalf jaar thuis kwam te zitten met een flinke terugslag. Mijn energie was voor de komende jaren opgebruikt. Al met al, vroeg ik mezelf af of het mij waard was om zo diep te gaan om vervolgens weer met zoveel pijn en extreme vermoeidheid thuis te zitten. Antwoord was nee, want op deze manier word je niet oud. Ik had een half jaar nodig om bij te komen en toen besloot ik ermee te stoppen. In december 2016 nam ik ontslag, in april 2017 begon ik HippeShit013 officieel. In de maanden van april tot november kwamen opdrachten binnen, in december kwam de samenwerking met Loods 5 en na een week waren er al werken verkocht!

Hoe gaat het nu met je gezondheid?

Heel goed dank je! Heel goed is eigenlijk altijd een eerste reactie. In de praktijk is een leven na kanker heel zwaar, de zware behandelingen hebben zeker sporen achtergelaten en die zijn blijvend. In juni van dit jaar heb ik mijn allerlaatste scan en controle, dan word ik officieel na 5 jaar controles “kankervrij” verklaard. Ondanks de fysieke beperkingen die ik eraan over heb gehouden, ben ik er maar al te bewust van dat ik hier blij mee moet zijn. Want als dit alles is wat ik eraan overgehouden vergeleken met wat ik had, mag je niet klagen. Ik kan mijn verhaal navertellen. Dat is voor velen helaas niet meer mogelijk. Dus ook al gaat mijn strijd dagelijks door, ik heb het nog altijd beter dan lotgenoten die op dit moment in het ziekenhuis liggen en strijden tegen de “K”. Ik ben van mening dat ik kanker niet heb overleefd, maar dat kanker mij niet heeft overleefd, en ik heb niet van kanker gewonnen, maar kanker heeft van MIJ verloren. Op die manier denken, geeft mij extra veel power en drive om alles uit het leven te halen.

"Het is contemporary art en Urban Art, maar vooral HippeShitArtwork. Daardoor is het stoer, rauw, industrieel, eye catching en past het in elke omgeving."

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Het is contemporary art en Urban Art, maar vooral HippeShitArtwork. Daardoor is het stoer, rauw, industrieel, eye catching en past het in elke omgeving. Zelf vind ik het bad ass, puur omdat ik het schilderen, met al zijn gereedschappen en technieken, mezelf heb aangeleerd. Ik heb er geen opleiding voor gehad. Het is een zoektocht geweest om te ontdekken wat ik kon, of ik dat verder kon ontwikkelen en zoeken naar mijn eigen stijl. Op dit moment heb ik vier stijlen:

  • True colors: kleurrijk, felle kleuren, pastel kleuren. “Laat je ware ik zien”.
  • Stay golden: Gouden portretten. “Be gold and stay gold”. Je bent goud waard als je jezelf bent ondanks dat men wil dat je je anders opstelt.
  • Concrete: Beton, cement look. Cement en beton staan symbool voor de fundering van een persoon die ik schilder. Deze persoon inspireert vanwege zijn of haar wijsheid, kracht, power uitstraling, know how en kennis.
  • Recycled art: hier maak ik gebruik van oude materialen die als canvas functioneren. Zo maak ik portretten op cassettebandjes, vinyl en floppydisks. 

Met wat voor materiaal werk je?

Ik verf met acrylverf, en naast acrylverf gebruik ook spuitbussen om accenten te leggen. Ook gebruik ik verschillende materialen als basis voor mijn canvas. Dit doe ik voornamelijk in mijn Recycled Art serie. Denk aan oude cassette bandjes of floppy diskettes. Er is onlangs een David Bowie schilderij van mij verkocht bij Loods 5 The Golden Tapes Session. Deze heb ik gemaakt op 99 cassette bandjes. Het grappige is dat ik nu bezig ben met een schilderij op 99 hoesjes van deze cassettebandjes. Cassettebandjes, floppy discs, vinyl platen... Pure nostalgie! We hebben er allemaal herinneringen aan, en ondanks (behalve de LP’s) dat deze materialen niet meer van deze tijd zijn, vind ik dat we ze niet mogen vergeten. Je hebt er helemaal niks meer aan, mijn kinderen kunnen zich niet voorstellen dat er muziek op zo'n bandje staat, maar ik vind dat zo’n bandje ook een kunstvorm heeft. Ik breng het terug, maar dan op een andere manier!

Wie (of wat) zou je altijd nog eens willen schilderen?

Heb ik niet echt. Mensen of foto’s spreken mij aan vanwege hun charisma of fotogenieke uitstraling. Als ik dat tegenkom, visualiseer ik meteen in welke van mijn series ik dat mooi zou kunnen uitbeelden en wat mooi in je huiskamer hangt. De opdrachten komen inmiddels binnen met verzoeken, dus ik hoef zelf eigenlijk geen lijstje meer te maken.

Alicia Keys was in ieder geval enthousiast!

Ja! Net voor de kerstdagen ging HippeShit013 viral dankzij Alicia Keys. Haar volgers van twitter, instagram en facebook - goed voor 87 miljoen volgers - deelde de post ook en zo werd mijn werk en verhaal gezien door een Art Gallery in San Francisco die nu ook mijn werk vertegenwoordigt in de San Francisco Bay Area.

"Creativity requires the courage to let go of certainties. Thank you for depicting me in these beautiful pieces. Your creativity inspires me."- Alicia Keys

Wat doet dat met je?

Tja, wauw... Op de eerste plaats waardering en vooral erkenning. En niet van de minste! Zij is tijdens mijn herstel een inspiratiebron geweest, ik raakte geïnspireerd toen ze stopte met het dragen van make-up. Ik ging op zoek naar de achterliggende gedachte van haar actie en kwam artikelen en quotes tegen die mij enorm inspireerden. Daarom heb ik haar geschilderd. Het mooie is dat zij mijn werk heeft gezien, maar ook het verhaal achter HippeShit013 heeft gelezen. Vandaar haar boodschap naar mij: "Creativity requires the courage to let go of certainties. Thank you for depicting me in these beautiful pieces. Your creativity inspires me." Ik heb mijn zekerheid als rijksambtenaar opgegeven om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te halen en te behouden. Mijn baan opgeven vanwege mijn gezondheid was een stap waar veel moed voor nodig was. Zeker in een tijd waar velen op zoek zijn naar zekerheid, gaf ik die op om me toe te leggen op de rust die ik nodig had en me te richten op mijn passie; schilderen. Dat geeft een enorme boost aan motivatie, inspiratie en creativiteit.

En thuis, wat hangt daar boven de bank?

In ieder geval niets permanents. In huis hangen een aantal schilderijen op plekken waar ik dagelijks meerdere keren langs loop, op die manier kan ik er elke dag naar kijken en zie ik dingen die anders moeten, of ik nog iets moet toevoegen, of de verhouding goed is, de compositie en of het helemaal af is. Je ziet dat nou eenmaal beter als je er even afstand van doet en uit het creatieve proces stapt.

Wat zijn je plannen de komende maanden?

Ik ben op dit moment met veel exposities bezig! Behalve bij Loods 5, vind je mijn werk bij Try it art in San Fransisco. Van 26 mei tot 24 juni zijn mijn werken daar te zien in de “back to the picture” galerie. Ook sta ik 13, 14, 15 juli 3 dagen lang met een winkel op central square op North Sea Jazz en lanceer ik daar een sneaker en leren schoen die ik samen met Mascolori heb ontworpen. Tot slot is HippeShit013 aan de talent stage van &C, het online platform van Chantal Janzen. Ik heb een schilderij gemaakt van een van haar foto’s, dat binnenkort naar het hoofdkantoor gebracht wordt.

Bekijk het werk van Pee-Jay bij Loods 5 Zaandam op de kunstafdeling

Meer over kunstenaars

Interviews

De kleurexplosies van Isabelle Roskam

Isabelle Roskam gaf alles op om opnieuw te beginnen in Amsterdam. Ze is een kunstenaar in hart en nieren, maar heeft ook het brein van een zakenvrouw. Daarom doet ze haar eigen sales en werkt ze keihard om haar droom uit te laten komen. Sinds een paar maanden verkoopt ze haar...
Interviews

De mysterieuze zolder van Willem Waerts

Willem Waerts heeft zijn zolderkamer omgebouwd tot mysterieuze werkplaats om zijn creaties te bouwen. Hij blaast dode of opgezette dieren nieuw leven in en zet ze weer in beweging. Bij wijze van spreken dan. Willem combineert klassieke ambachten als taxidermie en edelsmeden tot...
Afdelingen

Kunst

Ben jij een kunstzinnige connaisseur of zoek je een mooie plaat voor boven de bank? Kom cultuur snuiven en maak je interieur compleet met betaalbare kunstwerken. Je vindt een kunstafdeling bij iedere Loods 5 winkel op de eerste verdieping.
Interviews

Hanneke van de Pol

Zeg je duizendpoot, dan zeg je Hanneke van de Pol. Deze Arnhemse kunstenaar draait haar hand niet om voor grafisch werk, betegelde tunnels of een compleet interieurontwerp. Op de kunstafdeling van Loods 5 vind je haar artwallcollections gebruikt ze oude botanische illustraties...