Binnenkijken bij interieurstyliste Doortje
In één van de drukste straten van Amsterdam vind je het kleine, maar kleurrijke appartement van Doortje. Deze interieurstyliste heeft haar appartement in de Amsterdamse Pijp zó efficiënt ingericht, dat je niet zou zeggen dat het maar 45 vierkante meter meet. Kijk en lees mee hoe zij het meeste uit een kleine woning haalt en leer van haar handige tips!
Interieurstyliste
De 26-jarige Doortje is één jaar geleden voor zichzelf begonnen als interieurstylist. Krijg jij al klamme handjes bij het kiezen van een kleur voor op de muur? Of raak je in paniek bij het uitkiezen van een behang? Dan is Doortje de redder in nood. Dat ze na haar allround styling studie aan Academie Artemis de interieurrichting op ging, was voor haar geen verrassing. Ze ontwikkelde haar eigen stijl en weet precies hoe ze van de rommelige woning van haar klanten een rustig geheel maakt.
Stadsappartement
Het gezellige appartement ligt midden in het drukke centrum van Amsterdam. “Ik woon hier enorm naar mijn zin, maar wel aan een drukke weg. Er is altijd wel iemand op straat, zelfs ’s nachts,” vertelt Doortje. “Als ik over drie jaar samen met mijn vriend een huis drie straten verderop zou kunnen kopen, dan zou ik ervoor tekenen. Het liefst met een tuintje natuurlijk!” Op de vraag of ze ooit de stad uit zou willen zegt ze: “Nee, ik ben de stad nog lang niet zat. Als ik ooit een buitenhuisje vind ergens in het land, dan zou dat de perfecte oplossing zijn. Dan kan ik de rust opzoeken wanneer ik dat wil.”
Gedurfd interieur
Na haar studentenjaren in een kamer bovenin het huis te hebben doorgebracht, kreeg Doortje de kans door te schuiven naar haar huidige appartement. Daar moest echter álles nog aan gebeuren. “Ik heb alles zelf geschilderd en behangen. De muren waren wit en donkergrijs en het zag eruit alsof de tijd tien jaar stil had gestaan.” Na wat bloed, zweet en tranen én een duidelijke visie is dit het eindresultaat. “Ik denk dat ik best wel handig ben!”, lacht ze.
Kleine woning
Doortje’s woning is met 45 vierkante meter niet ruim te bemeten. Maar, hoe haal je daar het meeste uit? “Ik maak zo vaak mee dat mijn klanten zo min mogelijk spullen in hun ruimte willen zetten, omdat ze bang zijn dat het klein lijkt. Terwijl je met een mooi kleed optisch juist een hoekje kunt creëren waardoor de kamer gróter lijkt.” Ook over kleur in huis heeft Doortje een duidelijke mening: ”Als je alles wit laat, dan zie je geen diepte meer. Bij mij is het misschien wel heel druk, maar als je aan één kant een kleed neerlegt bij de bank en een gallery wall maakt, dan hoort dat optisch bij elkaar. Maak je nog een hoekje met de eettafel en een dressoir, dan hoort dat ook bij elkaar. Zo creëer je afgebakende ruimtes in een grotere ruimte, waardoor het juist groter oogt.”
Sentimentele waarde
“Er staan best veel items in mijn interieur die sentimentele waarde hebben voor mij. De eettafel is bijvoorbeeld van mijn oma geweest,” vertelt Doortje over de zestig jaar oude ronde tafel. “Lang geleden woonde er in dit huis een oude vrouw met een verzameling vazen. Toen ik in mijn studententijd hierboven kwam wonen met huisgenoten, was die vrouw al een tijd overleden. Wij mochten alles wat we wilden meenemen uit haar achtergebleven verzameling. Ik koos een grote delfsblauwe vaas en een oude Chinese vaas, die hebben nog steeds een ereplekje in mijn appartement.” Ook de grote vaas vol met citroenen heeft een verhaal. “Die heb ik voor mijn verjaardag gekregen. Mijn ouders, opa’s en oma’s hebben geld bij elkaar gelegd om deze vaas voor mij te kopen. Echt heel lief!”
Liefde voor bloemen
Dat Doortje van bloemen houdt is duidelijk, maar deze liefde is niet uit het niets opgebloeid. Vroeger kwam ze graag bij haar opa en oma in de tuin. Daar stonden de mooiste bloemen en leerde ze hoe je die het beste kunt verzorgen; met veel liefde en geduld. Bij binnenkomst staan er al drie vazen gevuld met mooie bossen en tijdens haar wekelijkse wandeling over de Albert Cuypmarkt komt ze standaard met de mooiste boeketten thuis. Van Dahlia’s tot Gladiolen, dankzij haar uitgesproken interieur staat eigenlijk alles mooi. “Ik kocht vroeger al bloemen voor op mijn studentenkamer. Twee euro voor een bosje tulpen vond ik toen prima.”
Inspiratie
“Ik haal heel veel inspiratie uit het ontdekken van nieuwe plekken. Dat heb ik de afgelopen tijd gemist, maar ook beseft door de Corona-pandemie. Bijvoorbeeld nieuwe kleurencombinaties in de natuur, of juist ergens zijn waar je het hoofd helemaal leeg kan maken. Echt even uit het dagelijks leven worden getrokken, dat helpt mij absoluut aan nieuwe inspiratie.” Komend jaar werkt Doortje onverstoorbaar verder aan haar carrière in de interieurstyling. Op de hoogte blijven van haar projecten? Volg haar hier op Instagram!