Hanneke van de Pol
Zeg je duizendpoot, dan zeg je Hanneke van de Pol. Deze Arnhemse kunstenaar draait haar hand niet om voor grafisch werk, betegelde tunnels of een compleet interieurontwerp. Op de kunstafdeling van Loods 5 vind je haar artwallcollections gebruikt ze oude botanische illustraties in een nieuw jasje. Benieuwd? Lees snel verder!
Hoi Hanneke, keek je vroeger al naar de schoolplaten in het biologielokaal?
Zeker, ik was vroeger al heel veel aan het rondkijken en niet aan het opletten. Vond alles wat anders was heel interessant. Vaak waren het afbeeldingen waar je helemaal bij kon wegdromen. Je was heel even op reis zonder weg te zijn geweest.
Kun je uitleggen hoe je precies te werk gaat?
Ik ben als ontwerper erg gefascineerd door oude ‘beelden’ of het nu gaat om schilderkunst, fotografie of drukwerk. Iedere uitingsvorm heeft zijn eigen unieke eigenschappen, waarmee een bepaalde beleving teweeg kan worden gebracht.
Als ontwerper vind ik het heerlijk om met het oog van een schilder te kijken naar fotografie, of met het oog van een ontwerper te kijken naar schilderijen. Mijn botanische prints, zijn ontstaan uit een dergelijk experiment waarbij ik wilde aantonen dat een detail uit een volledig ‘af’ beeld, een eigen leven kan gaan leiden als het in een nieuwe context geplaatst wordt.
Welke materialen gebruik je, en hoe kom je daaraan?
Voor mijn artwallcollection maak ik gebruik van oude botanische illustraties. Deze illustraties vindt ik in oude boeken, archieven en waar ik ze tegenkom als ik op reis of onderweg ben. Meestal gaat er heel wat tijd zitten in het digitaal ‘schoonmaken’ van het beeldmateriaal voor ik het kan gebruiken. Vouwen, vlekken en andere oneffenheden in beeldmateriaal verwijder ik in photoshop nadat ik het beeldmateriaal heb gescand. Zodra het beeld schoon en bruikbaar is ga ik aan de slag en knip ik details uit tekeningen. Met deze details gaat het ‘spel’ dan van start. Schuiven, draaien, spiegelen, herhalen, verkleinen, vergroten net zo lang tot er een nieuw beeld verschijnt dat op zichzelf staat en verrast in vorm, kleur en compositie.
Je kunstwerken schuren tegen jugendstil en art deco aan. Passen ze wel in een modern interieur?
Grappig genoeg spreekt mijn werk jong en oud aan én mensen met totaal verschillende smaken qua interieur. Ik denk dat het te maken heeft met het vinden van een goede mix in kleur, vorm en compositie. Mijn werk oogt oud en nostalgisch door het kleurgebruik en het papier maar heeft door de uitsnede en symmetrie een heel modern tintje. Je vraagt je echt even af, is dit nieuw werk? Of toch oud?
Mijn werk oogt oud en nostalgisch door het kleurgebruik en het papier maar heeft door de uitsnede en symmetrie een heel modern tintje.
Zijn er kunstenaars of voorwerpen waar je je sterk door laat inspireren?
Ik ben opgegroeid met kunst en antiek en heb ontzettend veel moois zien voorbijkomen in mijn leven. Met name de stijlen Art Deco en Jugenstil hebben mij enorm geïnspireerd als ontwerper. In die periode werd er heel veel geëxperimenteerd met kleur, vorm en materiaal. Ook kon een kunstschilder, ineens een ontwerper, een architect of meubelmaker worden wat bijzondere kunstvormen opleverde. Het gekke is dat ik zoveel inspirerend vindt, dat ik eigenlijk nooit echt iets of iemand als groot voorbeeld heb gezien en soms heel erg verlang naar eenvoud en het kleine steeds meer ga waarderen.
Hoe ziet je eigen interieur eruit?
Mijn interieur is een ratjetoe van spullen. Meestal oud of ergens op de kop getikt. Nieuwe spullen zul je niet snel aantreffen in mijn huis of studio. Het oogt hier en daar erg chaotisch maar er zit een systeem inJ. Zowel in mijn studio als bovenwoning heeft alles een functie, iedere kast, lade of meubel staat er met een doel. Onzin spullen uitstallen doe ik niet aan. Heb maar 1 kast in mijn woning waar ik (helaas) in zicht van alles neerzet of opberg waarvan ik nog niet goed weet of ik het wil beware,, weggooien of nog moet gebruiken.
Hangt er thuis eigen werk, of werk van andere kunstenaars aan de muur?
In mijn eigen huis heb ik op een paar muren van alles hangen, maar zeker geen grote meesters of werk van beroemde kunstenaars. Daarvoor ga ik naar het museum of naar een geweldige expositie. Ik heb 1 muur waar werkelijk alles tegenaan gespijkerd mag. Daar hangt dan ook oud werk van mijzelf waar geen plek meer voor was, foto’s en tekeningen van mijn dochter, een schilderijtje dat mijn vader heeft geschilderd en werk van bevriende kunstenaars.
Je hebt een eigen winkel aan huis en je werk hangt bij Loods 5, heb je nog meer spannende plannen voor de toekomst?
Als ontwerper ben ik altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wil ik niet heel lang stil blijven staan. Het afgelopen half jaar jaar heb ik extra hard gewerkt en een hele bijzondere collectie behang ontworpen met name voor kunst, design en antiek liefhebbers. Ik hoop hiermee in de toekomst bijzondere interieurs te mogen voorzien van een bijzondere wandbekleding. Een stap die daarna zou kunnen volgen is het ontwerpen van bijzondere interieurs. Ik zie altijd nieuwe mogelijkheden, kansen en probeer zoveel mogelijk mijn intuïtie te volgen op dat gebied. Tot nu toe heeft dat altijd gewerkt, dus wie weet waar je mij over een jaar tegenkomt.
De botanische werken van Hanneke van de Pol vind je bij Loods 5 Zaandam op de kunstafdeling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen vanaf €150,-.