Romige lente preisoep met dille olie
Warm, vullend én vegetarisch? Kom maar door met die soep! Om je weer op krachten te helpen tijdens het shoppen, vind je bij al onze restaurants deze heerlijke preisoep op de kaart. Maak jij 'm graag thuis? Bekijk dan snel het recept.
Voor de soep
- 1 kg prei
- 175 gram roomboter
- 1 glas water
- 2 laurierblaadjes
- Peper en zout
- 250 ml room
- 500 ml groentebouillon
Snij de prei tot halverwege het donkergroene loof. Was ‘m goed zodat er geen zand tussen zit en laat kort uitlekken in een vergiet.
Verhit de roomboter in een ruime pan, let op dat de boter niet bruin wordt. Doe dan de prei en laurier erbij en voeg een glas water toe en stoof de prei ongeveer 30 minuten met de deksel op de pan. Door het zacht stoven komen de suikers van de prei vrij en krijg je die heerlijk licht zoete prei smaak.
Wanneer de prei zacht en gaar is, voeg je de bouillon toe en laat het kort pruttelen. Verwijder het laurierblad en gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Roer wat room door de soep en breng ‘m op smaak met peper en zout.
Dille olie
- Bosje dille
- Olijfolie
Pureer een flinke bos dille met een staafmixer en voeg er 20 cl olie aan toe. Bewaar in een spuitflesje of goed afgesloten in een bakje.
Serveren
Serveer je preisoep in een mooie grote kom en druppel er voorzichtig wat dille olie op. In een feestelijke bui? Garneer je soep dan met tuinkers, verse dille of Japanse shiso.