Charles & Ray Eames

Interviews
pin

Charles & Ray Eames zijn misschien wel het bekendste ontwerpduo ter wereld. De love affair begon met hun huwelijk in 1941 en hun samenwerking was heel succesvol. Zo succesvol zelfs, dat een groot deel van hun ontwerpen zelfs nu nog in productie is. Lees meer over dit bijzondere echtpaar en hun even bijzondere ontwerpen. 

Tot ver in de jaren '40 waren de meeste meubels zwaar, donker en gemaakt van hardhout. Ze moesten namelijk een levenslang mee gaan, en als het even kon ook nog verhuizen naar de kinderen en kleinkinderen. Charles en Ray Eames besloten radicaal te breken met deze traditionele ontwerpen en gingen op zoek naar een goedkoop, maar duurzaam alternatief.

Plywood

Na hun huwelijk verhuisde het echtpaar Eames naar Los Angeles. op dat moment één van de jongste en hipste steden van Amerika. Hier begonnen ze al snel te experimenten met gebogen multiplex. Het doel? Betaalbare stoelen maken, die tóch lekker zaten. Hun plannen liepen wat vertraging op door de Tweede Wereldoorlog, maar in 1946 presenteerde het stel de eerste meubels van gebogen hout in het MoMA (Museum of Modern Art) in New York. Voor de stoelen gebruikten ze dunne laagjes verlijmd hout dat met stoom werd gebogen, het zogenaamde Plywood. Ze bouwden ook hun eigen huis, Eames House, dat je hier online kunt bekijken.

Kunststof

Na het succes van Plywood besloten Charles & Ray verder te experimenteren met materialen die toen op de markt kwamen. Een van die nieuwe materialen was glasvezel, dit werd tot dan alleen gebruikt door het Amerikaanse leger. Door het te smelten en in mallen te gieten, ontstonden de populaire stoelen die vast kent van deze ontwerpers. De stoelen zijn verkrijgbaar met óf zonder armleuning en in heel veel kleuren. 

Herman Miller of Vitra

Eigenlijk maakt het niet uit of je een meubel van Herman Miller of Vitra in huis haalt, ze maken allebei de enige echte Eames meubels. Het verschil is dat Herman Miller de Amerikaanse meubels levert en Vitra in Europa actief is. Nog een verschil, is het materiaal. Herman Miller gebruikt glanzend glasvezel, terwijl Vitra matter kunststof gebruikt voor de stoelen. Ook heeft Vitra de stoelen aangepast aan een moderne hoogte, zodat je comfortabel zit aan je eettafel. 

Namen

De stoelen waarmee Charles & Ray wereldberoemd zijn geworden, hebben allemaal een afkorting als naam. Mysterieus! De DSR bijvoorbeeld, staat voor Dining Side Rod, een eetkamerstoel zonder armleuningen met een stalen onderstel. De Vitra DSW chair heeft dezelfde kuip, maar een houten onderstel. Vandaar de W, van Wood. De stoelen met armleuning heten DAR chair en DAW chair, dat staat natuurlijk voor Dining Arm Rod en Dining Arm Wood. De bekende Eames schommelstoel tenslotte, heet RAR chair, afkomstig van Rocking Arm Rod. Een plastic schommelstoel met armleuning en stalen onderstel dus!

Meer over vitra & eames

Binnenkijkers

Droomhuis voor designliefhebbers

Ook op zonnige dagen is zwart een verrassend zomerse kleur. We mogen binnenkijken bij een designliefhebber met een passie voor klassiekers. In vrijwel iedere hoek van zijn huis vind je designvoorwerpen, van de keuken tot de tuin! Hij presenteert zijn verzameling op bijna...