Kies de perfecte bank
Bij het kopen van een nieuwe bank, hoef je eigenlijk maar op 5 zaken te letten; formaat, zit, materiaal, vulling én nog wat technische details. Dan weet je zeker dat je geen miskoop doet. Zie je door de bomen het bos niet meer? We leggen je graag alle voor- én nadelen uit!
Stap 1: Meten is weten!
2-zits
Waar komt de bank te staan? Met wie moet je allemaal rekening houden en heb je vaak bezoek over de vloer? Een 2-zits bank is perfect voor een kleine ruimte.
3-zits
Heb jij meer ruimte nodig en is een kleine bank niet groot genoeg? Dan is een 3-zits bank meer jouw ding. Nog steeds een bescheiden formaat, maar je hebt wel ruimte als je schoonmoeder ineens voor de deur staat op zondagochtend.
4-zits
Heb jij ruimte over, of vraagt jouw woonkamer gewoon om een grote bank? Dan is een 4-zits bank wat jij nodig hebt. Neem bijvoorbeeld bank Segment van Loods 5 Design. Genoeg plek om languit te liggen en zelfs dan past er nog iemand bij.
Hoekbank
Lig jij het liefst met Netflix aan languit op de bank? Ga dan voor een heerlijk zachte hoekbank! Wel meteen duidelijk maken dat je hoek van jou is, want voor je het weet heeft iemand anders 'm geclaimd!
Modulaire bank
Tip! Heb je weinig ruimte? Dan kun je beter een bank los van de grond, op pootjes kopen. De kamer oogt dan groter!
Stap 2: Languit of rechtop?
Comfort en functionaliteit
Een prachtige bank steelt natuurlijk de show in je interieur, maar het moet ook lekker zitten. Wil je lekker loungen? Of houd je juist van een actieve houding? Elke bank is natuurlijk anders en daarom moet je op verschillende zaken letten. Zoals de hoogte en diepte van de bank en bijvoorbeeld de kussens die je ondersteuning bieden. Een bankstel met opbergruimte of uitklapbare functies is een leuke extra.
Loungebank
Het comfort van een bank is niet geheel onbelangrijk. Wil je er met de hele familie op, of is hij alleen voor jou om languit op te liggen na een dag werk? Neem bijvoorbeeld bank Cooper van ons eigen merk. Dit is een echte loungebank zonder poten met z'n zachte ribfluweel en je kunt er heerlijk languit op liggen.
Actieve zit
Is een loungebank niets voor jou en heb je liever een minder diepe zit? Dan is een actieve bank meer jouw ding. Of een bank 'actief' of juist 'relaxt' is hangt af van de zithoogte en -diepte, maar ook de vulling is belangrijk. Een bank met een diepe zit en losse vlokkenvulling is heerlijk om op te loungen, maar je moet wel regelmatig de kussens opschudden. Een vaste vulling hoef je niet op te schudden, maar zit vaak wel wat steviger. Iets om over na te denken dus.
Stap 3: Welk materiaal past het best bij jou?
Leer
Om dit te bepalen welke materiaal bij jou past kun je jezelf twee dingen afvragen; zit ik te wachten op veel, of weinig onderhoud? Van een leren bank kun je bijvoorbeeld jaren plezier hebben. Hij wordt alleen maar mooier hoe vaker je er op zit, maar het kost bij bepaalde leersoorten wel een beetje onderhoud. Handig voor als je viervoeter graag naast je komt zitten op de bank.
Natuurlijke materialen
Hou jij meer van een bank met natuurlijke materialen? Dan is een katoenen bank misschien meer iets voor jou. Katoen is een fijne, ademende stof die zacht aanvoelt. Zet de bank liever wel in de schaduw, want katoen kan gaan verkleuren in het directe zonlicht.
Polyester
Liever iets minder onderhoud? Dan is een polyester bank perfect voor jou. Polyester heeft niet het beste imago, maar voor een bank is het juist een hele fijne stof. Een hoge lichtechtheid en makkelijk schoon te houden. Appeltje-eitje dus! Polyester is van nature waterafstotend, wat betekent dat het minder vatbaar is voor vocht en vlekken. Je moet natuurlijk wel opletten, maar in gebruik is de stof erg fijn. Nadeel? Polyester is een kunstmatige vezel, dit maakt het minder milieuvriendelijk dan natuurlijke vezels zoals katoen of wol.
Stijlvolle kleuren en texturen
Wist je dat je een bank van Loods 5 kan aanpassen naar jouw wensen? Speel met duurzame stoffen en verschillende kleuren om tot het perfecte bankstel te komen. Ga bijvoorbeeld voor een tijdloze uitstraling met neutrale tinten zoals beige, grijs en taupe. Als je een statement wil maken, kan je krachtige kleuren en zachte materialen combineren. Onze nieuwe elementenbank Ziggy komt in verschillende stoffen en prints. Hierdoor kan je de bank helemaal afstemmen op jouw interieurstijl.
Stap 4: Het gaat om de binnenkant
Pocketvering
De buitenkant is natuurlijk heel belangrijk, maar vergeet ook de binnenkant niet. Liever een stevige vering, of zacht schuim? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje! Pocketvering kennen we vooral van de matrassen, maar ook in luxere banken zodat je heerlijk een avond lang kan zitten. De hoge springveren zitten verstopt in zakjes, waardoor je lekker zacht zit. Deze soort vering geeft meer dan genoeg tegengewicht en blijft lang in model. Daarnaast is het voordeel dat het je voldoende ondersteuning geeft. Natuurlijk zijn er ook nadelen, slechte kwaliteit veren kunnen zorgen voor meer slijtage. Dit vergt meer onderhoud. Een goede overweging is dus belangrijk.
Nosagvering
Nosagvering is de meest voorkomende vering. Van die zigzaggende metalen veren die een beetje gebogen op het houten frame worden gespannen. Deze vering zit net zo lekker als pocketvering, maar wordt verticaal op het frame van de bank bevestigd.
Je wilt natuurlijk niet met je billen op een ijzeren vering zitten, dus voor alle soorten vering geldt dat er een schuimlaag overheen gespannen wordt. Om die schuimlaag komt ook nog een soort watten-laagje, voor extra zachtheid. Bij loungebanken is dit vaak een laagje vlokken, zodat je er lekker in wegzakt.
Stap 5: 3 x technische dingen om op te letten
Martindale
Niet de meest gezellige onderwerpen om over na te denken en misschien heb je er zelfs nog nooit van gehoord, maar er zijn drie dingen heel belangrijk bij het uitkiezen van een bank. Neem bijvoorbeeld de Martindale van een stof. Martindale is een graadmeter voor de slijtvastheid van een stof. Een bank is natuurlijk om op te zitten en het liefst zitten we er zo vaak mogelijk op voordat we een nieuwe nodig hebben. Hoe hoger de martindale, hoe hoger de slijtvastheid van de stof. De schaal loopt van 10.000 tot 120.000. Ben jij niet weg te slaan van jouw luie loungebank? Kies dan voor een martindale bank van hoger dan 25.000. Bij normaal gebruik is een martindale van 20.000 genoeg.
Lichtechtheid
Ook lichtval is iets om op te letten tijdens het kopen en plaatsen van een bank. Heb je veel zonlicht in je woonkamer? Let dan goed op de lichtechtheid van de stof. Lichtechtheid geeft aan hoe snel je bank verkleurt door zonlicht. Katoen en nylon hebben over het algemeen een lage lichtechtheid. Polyester en acryl hebben vaak een hogere lichtechtheid. Een polyester bank zal doorgaans dus een stuk minder snel verkleuren dan een katoenen bank.
Pilling
Last but not least; sommige stoffen kunnen gaan pillen. Dit betekent dat er pluisjes ontstaan door de wrijving van de stof. Heb jij net een bank gekocht en is deze nu al aan het pillen? Geen zorgen! Sommige stoffen pillen in het begin even, maar ga je met een ontpiller over de stof heen, dan is hij weer zo goed als nieuw!
Extra tip: Na een goed afgewogen beslissing staat jouw droombank in de woonkamer! Maar, hoe zorg je ervoor dat hij zo lang mogelijk mooi blijft? Met onze textiel beschermer en schoonmaak spray geef je 'm dat beetje liefde en verzorging dat hij nodig heeft.
Oké, je weet nu waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe bank.
- Materiaal; veel of weinig onderhoud
- Loungen of meer actief
- Size matters (meten is weten!)
- Vering of schuim
Voordat je de knoop doorhakt en een bankstel aanschaft, is het een must om het comfort zelf te beleven! Kom gezellig langs in een van onze winkels en plof neer op verschillende banken. Voel hoe de kussens zich knus om je heen vormen, check de stevigheid van de zitting en geniet van een proefsessie loungen. We got you, onze deskundige medewerkers staan paraat om je te voorzien van advies. Zo kun je vol vertrouwen beslissen welk bankstel jouw woonwensen het beste vervuld.