Focaccia met rozemarijn en zeezout
Breng sfeer naar je eettafel met deze focaccia met rozemarijn en zeezout. Licht en luchtig van binnen met een knapperige, goudbruine korst vol subtiele smaken. Het perfecte recept als bijgerecht of om te delen tijdens een gezellige borrel.
Dit heb je nodig:
- 400 gram bloem
- 280-320 gram water
- 100 gram rijpe zuurdesemstarter óf 3 gram droge gist
- 7 gram zout
- 12 gram olijfolie
- Rozemarijn
- Grof zeezout
Zo maak je 't:
Meng de bloem met het water. Voeg zoveel water toe als waar je zelf comfortabel mee bent. Een hogere hydratatie zorgt voor een een mooiere focaccia, maar ook voor een natter deeg wat moeilijker is om mee te werken. Laat het deeg een half uur afgedekt rusten.
Voeg na een half uur de starter (of de gist), het zout en de olijfolie toe. Meng dit goed door het deeg en laat vervolgens weer een half uur rusten. Voer dan de eerste coil fold uit. Pak het deeg voorzichtig met beide handen onder het midden, waarbij je probeert het deeg aan de onderkant lichtjes op te tillen zodat het loskomt van de kom. Trek het deeg een beetje omhoog en vouw het vervolgens onder zichzelf door het deeg voorzichtig terug te laten zakken in de kom. Draai de kom 90 graden en herhaal de beweging. Doe dit vier keer, zodat alle zijden van het deeg zijn gevouwen. Laat dan het deeg weer 30 minuten rusten.
Voer nog twee keer een coil fold uit en laat het deeg steeds 30 minuten rusten tussen de folds. Nadat je drie coil folds hebt uitgevoerd, zet je het deeg afgedekt in de koelkast voor een nachtje.
Haal het deeg de volgende ochtend uit de koelkast. Leg een bakpapiertje in een ovenschaal en vet in met een flinke scheut olijfolie. Leg dan het deeg in de schaal. Dek af en laat rusten tot het deeg verdubbeld is in volume, meestal duurt dit ongeveer 3 uur. Als je deeg gerezen is, besprenkel je het met nog meer olijfolie. Wees niet te zuinig! Doe ook wat olijfolie op je vingers. Druk met je vingertoppen kuiltjes in het deeg. Verdeel vervolgens de rozemarijn en het grove zeezout over de focaccia. Bak de focaccia op 230 ˚C voor 20-25 minuten.
De focaccia is nét wat lekkerder als je 'm serveert op mooi servies. Shop onze favorieten hieronder of bezoek een van onze winkels.