Kies het perfecte vloerkleed
Vloerkleden zijn als je het ons vraagt onmisbaar in iedere ruimte van het huis. Met een vloerkleed kun je een statement maken, voeg je warmte en comfort toe en het verbetert de akoestiek van een ruimte. Onder je bed, de eethoek, bij de bank, een loper in de hal en als extra aankleding in de keuken of badkamer. De opties zijn eindeloos en veroorzaken maar al te vaak keuzestress. Dus wij bieden graag wat hulp bij het uitkiezen van de meest perfecte vorm, maat en materiaal.
Maar voordat we beginnen, geven we je de allerbelangrijkste tip: go big or go home! Niets staat zo ongezellig als een iel vloerkleed. Het laat niet alleen je ruimte kleiner lijken, het wordt er ook rommeliger van. Dus wat voor tapijt je ook kiest, kies altijd voor de meest royale maat in de ruimte. We hebben wat handige tips & tricks per categorie voor je onder elkaar gezet.
De stijl
Werk vanuit een kleurenpalet of moodboard in jouw woonstijl. Zoek naar een vloerkleed dat past bij jouw gekozen stijl. Is de ruimte al helemaal naar je smaak maar ontbreekt er enkel nog een vloerkleed? Zet de kleuren die in de ruimte gebruikt zijn naast elkaar en kies een kleed in hetzelfde kleurthema. Ben je juist op zoek naar een oppepper van de ruimte? Ga dan op zoek naar een echte eyecatcher, om een statement te maken met je vloerkleed.
De vorm
Vloerkleden komen in allerlei varianten: rond, vierkant, rechthoekig en asymmetrische of organische vormen. Per ruimte verschilt het welke vorm het beste past, de meest gekozen en meest voor de hand liggende vorm is rechthoekig. Dat is niet zo gek, deze vorm is tijdloos, bakent een ruimte mooi af en breekt grote ruimtes op in gezellige hoekjes. Toch is het raadzaam om ook naar de andere vormen te kijken, rond of organisch geeft een speels effect maar verzacht optisch ook een ruimte.
Een loper daarentegen, kan een kleine hal langer doen lijken en geeft een luxe uitstraling. Kies onder een ronde eethoek voor een rond kleed met een royale diameter. Heb je bijvoorbeeld een grote strakke hoekbank, met een rechthoekige koffietafel, dan kan een rond kleed het geheel wat verzachten. Andersom geldt hetzelfde; organische meubels vragen om een rechthoekig of vierkant kleed!
Tot slot is layering een fenomeen waar wij blij van worden. Kies bijvoorbeeld voor een rechthoekig kleed onder je hoekbank en leg hier deels een rond kleed overheen onder het loungegedeelte. Zo breek je de strakke lijnen en geef je de zithoek een speelse twist.
De maat
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar ga voor groot! Er is een handige vuistregel die wij hanteren: houd tenminste 20 tot 30 centimeter rondom de meubels aan, zodat deze ruim binnen het kleed vallen.
Een andere tip en een veel gestelde vraag aan ons is waar je het kleed precies plaatst, onder of voor de bank bijvoorbeeld? Het antwoord hierop is simpel, leg het kleed altijd deels onder de bank en houd een derde daarvoor aan.
In een grote ruimte ga je vanzelfsprekend voor grote vloerkleden, deel de ruimte op door verschillende eilanden te maken. Kies in een kleine ruimte ook voor royale maten, maar zorg dat er voldoende van de vloer zichtbaar blijft.
Het materiaal
Het materiaal van een vloerkleed is heel bepalend voor de look & feel. Bepaalde materialen passen beter binnen een gekozen interieurstijl dan een andere, bedenk je dus eerst wat voor stijl je gaat. Bij een hotel chique stijl past bijvoorbeeld een vloerkleed met een subtiele glans erin, van viscose. Bij een Boho chique stijl passen juten of wollen kleden.
Wol
Ga je voor een wollen kleed? Dan zijn je voeten je dankbaar tijdens de koude wintermaanden. Dit zachte materiaal is van nature vuilafstotend, omdat de vezels voorzien zijn van een laagje lanoline (een laagje vet). Hierdoor trekt water en vuil minder makkelijk in de stof.
Jute
Dankzij de lange vezelstructuur is jute een sterk materiaal en gaat bijvoorbeeld een juten vloerkleed lekker lang mee. Maar, dat is niet het enige duurzame aan dit natuurlijke materiaal, want het is ook nog eens recyclebaar!
Viscose
Dit half-synthetische materiaal is van nature sterk en heerlijk zacht. Zomers houdt deze vocht absorberende stof je heerlijk cool en 's winters is het een warme ondergrond voor koude voeten.
Hoog- of laagpolig
Of je voor een hoogpolig of laagpolig kleed kiest, heeft ook impact. Een hoogpolig kleed is extra zacht en straalt luxe en comfort uit maar is met kleine kinderen of huisdieren niet ideaal.
Een combinatie van een kleed met een patroon van hoog en laagpolige haren geeft diepte en is speels. Een laagpolig vloerkleed is het meest gebruiksvriendelijk en leent zich uitstekend voor onder een eethoek. Met bovenstaande tips kun je voorgoed bye, bye zeggen tegen je vloerkleden - keuzestress, we wensen je happy shopping toe en zien je graag bij Loods 5!