Ingrediënten
- 100 gram boter
- 100 gram licht bruine basterdsuiker
- Crackers
- Eventuele toppings zoals gehakte noten, Nutella, kokosrasp, sprinkles, stukjes candy canes, pretzels, m&m’s, meringue, eetbare glitter
- 200 gram fijngehakte chocolade naar keuze
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180° hete lucht en beleg een bakblik met bakpapier. Voor dit recept heb ik een bakblik gebruikt van 20x20 cm. Leg een laag crackers op de bodem van het bakblik.
Stap 2: Verwarm de boter met de lichtbruine basterdsuiker op een laag vuur. Roer, zodra de boter gesmolten is, het voor ongeveer 5 minuten door tot het begint te bubbelen en je ziet dat het dikker aan het worden is. Giet de karamel uit over de crackers en smeer het voorzichtig uit zodat alles bedekt is met een laagje karamel. Zet het vervolgens in de oven voor 4 minuten.
Stap 3: Als het uit de oven komt besprenkel je het meteen met de stukjes chocolade. Laat het een minuutje staan zodat de chocolade zacht kan worden. Smeer de gesmolten chocolade voorzichtig uit over de karamel laag. Nu de chocolade nog zacht is, kan je lekker creatief zijn en het decoreren met de toppings naar keuze.
Laat de Christmas crack eerst op kamertemperatuur komen en zet het vervolgens nog een uurtje in de koeling, of als je niet kan wachten een half uurtje in de vriezer. Daarna kun je de Christmas crack in stukken breken of snijden met een scherp mes.