Binnenkijken bij Studio Boot
Na een romantische ontmoeting in een doka tijdens hun studententijd, runnen Petra en Edwin inmiddels als bijna 30 jaar samen hun eigen werkplaats voor typografie en grafische vormgeving: Studio Boot. Ze hoeven niet ver te reizen voor hun werkplek, want dit stel woont midden in hun atelier. Of werken ze in hun huis? Oordeel zelf!
Werkplaats met uitzicht
Eigenlijk wonen ze nooit lang in huizen, een jaar of acht maximaal. Toch denkt vooral Petra dat dit weleens hun forever home zou kunnen zijn. Niet gek, want deze voormalige garage in het centrum van Den Bosch biedt niet alleen alle ruimte aan het stel en hun opgroeiende kinderen, maar óók aan hun eigen ontwerpstudio, kat, hond én twee auto’s. Op de begane grond van de garage wordt gewerkt, gekookt en gegeten met uitzicht op de volgroeide stadsboomgaard in de achtertuin. Boven tref je een heel ander huis aan, Petra;
“Het huis is mede door het glazen dak helemaal symmetrisch en dat woont heel fijn. Hoe groot het huis ook is, je kijkt gemakkelijk van de ene ruimte naar de ander”.
Overwoekerde bouwval
Toch heeft de garage er niet altijd zo vriendelijk bij gestaan, toen Petra en Edwin 7 jaar geleden werden getipt dat de vervallen garage te koop stond en gesloopt mocht worden, bedachten ze zich geen moment en namen ze een kijkje in de bouwval. “Het stond al 20 jaar leeg en dat was goed te zien. Het dak stond op instorten alles was overwoekerd”, vertelt Edwin wijzend naar de gigantische vide in het hart van het huis. “Uit de klinkervloer groeiden bomen en we konden niet naar boven toe omdat de vloeren te slecht waren.” Voor de verbouwing vertrouwde het stel niet op nieuwe bouwmaterialen, juist oude deuren, ramen en planken vonden hun weg naar de op maat gemaakte kastenwand; een ontwerp van vriend en collega Piet Hein Eek. Deze gigantische kastenwand deelt het huis op in een woon- en een werkdeel.
Vintage kastenwand als room divider
Zodra je de garage binnenloopt sta je direct in de studio waar hard gewerkt wordt, maar wanneer je door de kastenwand naar de brede woonkeuken wandelt, blijkt deze monumentale garage toch écht een knus familiehuis te zijn. “We hebben bewust gekozen voor duurzame en hergebruikte materialen, maar het is een misvatting dat hergebruik goedkoper is. Wel vinden we het veel mooier en beter bij het huis passen”, legt Edwin uit. Een visie die duidelijk terugkomt in de tientallen opgeknapte paneeldeuren van de kastenwand én in het vintage keukeneiland uit een laboratorium van de Keuringsdienst van Waren in Den Bosch. “Waar het mogelijk was hebben we alles teruggebracht in de oude staat met spullen die er al waren. Alles om de sfeer van het pand te behouden”, vult Petra aan. Waar geen hergebruik mogelijk was, koos het stel voor traditionele ambachten. Zo zijn de vensters van de studio nieuw, maar wel voorzien van een ouderwetse laag stopverf waardoor ze niet meer van originele raampartijen te onderscheiden zijn.
Struiners
“Alles hier in huis heeft een verhaal”, vertelt Petra. Duidelijk, want in één oogopslag zie je de honderden grote en kleine voorwerpen die deze verzamelaars door de jaren bij elkaar sprokkelden. Wat ze dan precies verzamelen? Nou, alles! Zo gaat Edwin voor fijn geschilderde portretten van zigeunerkindjes - liefst met traan - en stort Petra zich bij veilingen op mooi vormgegeven servies en aardewerk. “Eigenlijk is alles welkom, maar als ontwerper kijk je toch vooral naar vorm, kleurgebruik en print. Vandaar de volle servieskasten! Los van het ontwerp kijk ik ook naar ambacht, die mooie glaasjes uit de jaren ‘20 zijn nog met de hand gegraveerd.” De verzameling van Petra en Edwin bestaat na ruim 30 jaar samen verzamelen uit veel meer dan woonaccessoires; ook stoelen, kasten, kunstwerken en vloerkleden worden soms bij de veiling opgepikt. “We hebben hier om de hoek een geweldig veilinghuis, daar komen we al sinds onze studententijd”, vertelt Petra. “Je snapt soms echt niet wat mensen allemaal wegdoen.” Toch is niet alles in huis oud. De kachel bijvoorbeeld - een prototype - is een inmiddels bekend ontwerp van designer Dick van Hoff. Ook het knalgele audiomeubel - de meest recente aanwinst in dit interieur - komt van deze bevriende ontwerper.
Woon- en werkplek
Werken en wonen op één plek is niet altijd makkelijk, toch kozen Petra en Edwin ervoor om hun gezinsleven en studio samen te voegen in deze verbouwde garage. “Ik denk dat iedereen het zou moeten willen doen. Je kunt je eigen wereld creëren waar je klanten kunt ontvangen of samen kunt zijn met je gezin. Voor ons geldt; als we aan het werk zijn wonen we hier niet en als we hier wonen zijn we niet aan het werk. Het is wel eng, soms zijn er dagen dat je niet buiten komt”, vertel Edwin. “Maar daar hebben we Lou, de hond voor”, vult Petra snel aan. Of Petra en Edwin écht voor altijd in dit huis blijven wonen staat nog ter discussie, Edwin ziet het namelijk zitten om naar een lelijke woonboot te vertrekken. “Meestal kriebelt het om de 7 jaar wel, maar ik vind dit zo’n fijn huis met een lekkere wilde tuin voor de zomer. Alsof je in Frankrijk zit, maar dan midden in de stad.” Vertelt Petra, “Maar misschien een klein bootje voor erbij”, vult ze lachend aan.
Studio Boot werd in 1990 opgericht en sleepte de afgelopen jaren de ene na de andere prijs in de wacht voor hun vooruitstrevende werk. Zo maakten ze onder meer prachtige posters voor Nike, het WK voetbal, Design Academy Eindhoven en het Leids Cabaretfestival, maar werken ze inmiddels ook aan hun eigen club, Club W in het Werkwarenhuis in Den Bosch www.werkwarenhuis.nl en het designlabel Social Label www.sociallabel.nl De posters van Studio Boot zijn o.a. te koop in hun eigen webshop. Bij Loods 5 vind je Studio Boot terug in een IXXI-ontwerp. www.StudioBoot.eu