Oh My Guts!

Interviews
pin

Sinds anderhalf jaar voorziet Bente (23) de bewoners van de Zaanstreek van gezonde én lekkere gerechten. Je pikt deze guilt-free take away op bij steeds meer verkooppunten, zoals sportscholen en biologische winkels of laat je maaltijden gewoon thuisbezorgen. Bente, de drijvende kracht achter Oh My Guts (OMG), staat zelf dagelijks in de keuken.

Wow, je eigen delivery service met gezonde gerechten, hoe kwam je erbij om Oh My Guts te starten?

“Samen met mijn vriend Max ben ik een jaar naar Australië geweest, daar hebben we veel rondgereisd en vooral veel gegeten. Je hebt daar zoveel meer gezonde keuzes, maar het eten is er ook creatiever en kleurrijker. Terug in Nederland gingen we uit eten, hier eet je eigenlijk altijd hetzelfde. Kipsaté, biefstukje, friet op tafel en een groene salade. Ik miste de creativiteit van Australische koks. In Amsterdam heb je nog wel wat opties om gezond te eten, maar bij ons in de Zaanstreek is de keuze heel beperkt en ongezond. Het is dus eigenlijk geboren uit mijn eigen gemis.”

Kunnen we zeggen dat je een passie hebt voor gezond eten?

“Die is er eigenlijk al van jongs af aan, mijn moeder gaf me bijvoorbeeld nooit chips, maar biologische cornflakes. En ja, daar trapte ik altijd in, want ik dacht echt dat het chips was. Thuis aten we dus altijd al gezond en door mijn eigen gezondheidsklachten ben ik zelf ook begonnen om zoveel mogelijk zelf te maken en ongezonde ingrediënten te schrappen. Het maakt al heel veel verschil als je geen pakjes gebruikt en kookt met pure producten. Eten is voor mij echt een grote hobby, als we op vakantie gaan, zoek ik eerst de leukste restaurantjes op.”

En sta je nu zelf iedere dag in de keuken?

“Ja! We zijn zelfs begonnen in onze eigen keuken, maar dat is gewoon niet handig. Nu huren we de keuken van biologische supermarkt Heerlijk en binnenkort openen we eigen professionele keuken op een nieuwe locatie, zodat we meer maaltijden kunnen bereiden."

"Ik vind het geweldig om de hele dag in de keuken te staan, de rush is heel tof en de producten gaan de hele dag door je handen, dat geeft het extra waarde.”

Wat kunnen klanten verwachten?

“Elke week hebben we een wisselend menu met keuze uit vis, vlees of vegetarisch. De gerechten zijn creatief en gezond, maar wel herkenbaar. Denk bijvoorbeeld aan Rendang, een Indonesische stoofpot met bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst omdat daar veel zetmeel in zit. Ik kies gerechten die mensen kennen en maak daar een gezonde variant op, zoals een healthy kipsalon, met zoete aardappel en een frisse salade. Ik wil niemand het gevoel geven dat ze iedere dag quinoa moeten eten! Gezond eten moet lekker én vullend zijn.”

En wat is jouw lievelingseten?

“Oh lastig! Vietnamees denk ik? Maar dit is echt de moeilijkste vraag, ik vind alles lekker! Thais en Oosters vind ik ook lekker, maar het kan niet altijd op het menu bij Oh My Guts. Ik hou wel van scherp eten, maar de Zaankanters zijn er niet zo dol op. Daar moet ik natuurlijk ook rekening mee houden.”

Vind je dat Nederlanders ongezond eten?

“Het valt wel mee hoor, in de grote steden is gezond eten hip en vinden veel mensen het echt belangrijk. Heel veel mensen willen wel gezond eten, maar weten niet zo goed hoe. Dat je iets in een biologische supermarkt koopt, wil bijvoorbeeld niet meteen zeggen dat het ook gezond is.”

Gaat bij jou thuis weleens een zak chips open?

“Ja zeker, daar voel ik me soms wel schuldig over. Dan doe ik boodschappen bij de supermarkt en sta ik met een reep chocolade bij de kassa. Dan schaam ik me bijna dat het gezonde gezicht van de Zaanstreek óók gewoon chocola eet. Ik eet geen cornflakes meer in plaats van chips, maar als ik ooit kinderen krijg, ga ik de truc van mijn moeder wel gebruiken. Ik maak wel een bewuste keuze als ik ongezond eet, dus goede popcorn zonder suiker, of eerlijke chocolade. Gezond eten moet wel leuk blijven, anders kan het ook niet goed voor je zijn. Je moet genieten en een beetje lief zijn voor jezelf.”

Oh My Guts opent deze zomer een gloednieuwe keuken en werkt ondertussen hard aan nieuwe verkooppunten in Haarlem, Beverwijk en Purmerend. Houd www.OhMyGuts.nl in de gaten!

Meer over ohmyguts

Recepten

Parelcouscous met gegrilde groente en pesto

Deze gezonde salade zit bomvol verse groente, maar is dankzij de parelcouscous toch lekker vullend. Serveer 'm bij een barbecue of gewoon zo tijdens de lunch. Eet smakelijk!
Recepten

Groene groentecurry met courgettenoedels

Green & spicey! Deze groene groentecurry maak je helemaal from scratch. Extra lekker dus! Hij is tot de nok gevuld met verse groente en koolhydraatarm, je hoeft je dus geen zorgen te maken over je summer body!